Pong! (Deel 2) Stap 7

Stap 7: Van het project een spel bouwen

Je kan in principe met Unity voor bijna alle bestaande gaming platformen zoals PC, Mac, Android, IOS, Facebook, Web etc. games maken, maar dit werkt niet voor alle platformen hetzelfde.
Om een game te maken voor de Playstation of Xbox heb je bijvoorbeeld ook een development kit voor dat specifieke platform nodig, dat is software die jouw Unity project omzet in iets wat op dat platform gespeeld kan worden en je hebt dan ook een console nodig om het spel goed op te kunnen testen.
Het makkelijkst is het om te beginnen met het ontwikkelen van een game voor PC of Mac OS, hiervoor heb je namelijk verder geen extra software of hardware nodig.

Voordat je van je¬†Project een Build kan maken hoef je in principe alleen de scenes van je spel in de Build settings aan de ‘Scenes in build’ lijst toe te voegen maar dat heb je in de vorige stap al gedaan:

Je kunt in principe al op Build drukken, maar het is wel zo leuk om het spel een eigen icoontje te geven zodat het er beter uitziet in Windows.

Klik in de Menu balk op ‘File > Build Settings’.

Klik op de ‘Player Settings’ knop en sleep een plaatje wat je als icoontje voor je spel wilt gebruiken uit je Project View naar het ‘Default Icon’ vakje in de Inspector View. Je kunt bijvoorbeeld je achtergrond afbeelding van het hoofdmenu gebruiken.¬†Als je zelf geen icoontje instelt zal Unity het standaard Unity logo gebruiken:

Klik daarna op de ‘Build’ knop in het ‘Build Settings’ venster:

Kies als locatie voor de Build bijvoorbeeld je eigen Unity map of het Bureaublad.
Unity maakt daarna van je Project een uitvoerbaar .exe bestand wat je op iedere PC kunt spelen!


Als je een Windows game maakt krijg je een .exe (executable) bestand en in Mac OS een .app (application)  bestand

Dit is (in principe) het einde van deze opdracht maar zoals je hebt gemerkt is er nog een hoop dat verbeterd kan worden. Doel van deze opdracht was om je een algemeen idee te geven over het process van het maken van games, en om uit te leggen hoe je tot een build komt en hoe snel dat gedaan kan worden!
Om alvast op weg geholpen te worden met het verder verbeteren van je eerste Pong game kun je de extra stappen op de volgende pagina volgen. Op de Extra pagina vind je onder andere uitleg over hoe je onder je Play knop nog een Quit knop kunt maken, hoe je een pauze functie kun maken zodat het spel gepauzeerd kan worden én hoe je dit probleem op kunt lossen!:

GreenArrowLeft Stap 6    Stap 8 Extra GreenArrowRight