My Island (deel 2) : Intro

C# Programming Info Mind-Map
(Klik op de Mind-Map Thumbnail om deze in een nieuw venster te openen.)

Image from Monodevelop
MonoDevelop met het kleuren schema ‘Oblivion’

My Island deel 2: Het schrijven van een Script voor Unity3D in de programmeertaal C#, met het code schrijf programma genaamd MonoDevelop.

Introductie

Deze opdracht gaat verder waar deel 1 van My Island is geëindigd en laat zien hoe je een simpel script kan schrijven voor Unity met de object georiënteerde programmeertaal C# en hoe je dat script vervolgens kan koppelen aan je speler.
Wees gerust als je nog nooit echt geprogrammeerd hebt want iedereen doet dit eigenlijk al.
Denk maar aan Facebook of WhatsApp: Als je daar de code “:)” typt wordt dat door de computer ‘vertaald’ naar een plaatje van een smiley 😀

Wat Object georiënteerd is

Object georiënteerd wil zeggen dat de programmeertaal uitermate geschikt is voor het programmeren van ‘objecten’.
In Unity zijn die objecten vaak ook echt zichtbare 3D objecten maar een object kan in principe alles zijn, bijvoorbeeld ook een plaatje, een geluid, een lamp, een lijst met namen etc. Ook zoiets als een camera of het spelers object in Unity wordt gezien als een object en is daarom ook te programmeren.

Het werkt in principe zo: je hebt een object, bijvoorbeeld een kubus of een ander ‘ding’. Op een papieren lijst schrijf je wat er met die kubus of tafel moet gebeuren (bijvoorbeeld 2 meter naar voren schuiven en daarna 1 opzij) en die lijst maak je daarna vast aan het object door het in Unity er naar toe te slepen in de Hierarchy View. Het script bepaald dus het gedrag (behaviour) van het object.
Bijvoorbeeld: hoe een vijand reageert als je in de buurt komt, hoe een platform waar je op moet springen heen en weer beweegt en hoeveel leven je krijgt als je over een healthpack loopt.

Screen Shot 2015-12-28 at 13.27.54

Hoe je zo’n script schrijft en vastmaakt aan een object (in dit geval het spelersobject) leer je in de volgende stappen!

Ga door naar Stap 1: Een nieuw script creëren

Stap 1 GreenArrowRight