Vector Animal

Introductie

In deze tutorial leer je hoe je in Illustrator, met de hulp van een foto en de Pencil (potlood) Tool van Illustrator, een illustratie of design voor bijvoorbeeld een T-shirt kunt maken van een zelfgekozen dier. Ook leer je in deze tutorial verschillende handige manieren om je ontwerp in te kleuren.

Een groot voordeel van digitaal tekenen ten opzichte van ‘analoog’ tekenen is dat je gemakkelijk over een echte foto kunt tekenen die je daarna ook gemakkelijk weer kan verwijderen of uitzetten zodat alleen je getekende lijnen overblijven.
Dit is niet alleen een handige manier om goede tekeningen te maken maar ook een hele goede oefening om bijvoorbeeld de lijnen van een figuur te oefenen, zodat je die later zonder foto ook kunt tekenen, al dan niet versimpeld.
Nog een voordeel van digitaal tekenen is dat je lijnen tot in het oneindige kunt blijven verbeteren en met name de Pencil Tool van Illustrator is daar ideaal voor!

Let’s begin!

Stap 1: Een foto uitzoeken en plaatsen

Zoek op het internet naar een foto van een dier dat je wilt natekenen en download deze naar je bureaublad:

In deze tutorial wordt een kameleon als voorbeeld gebruikt, omdat dit dier duidelijke lijnen heeft, in zijn geheel op de foto staat en geen vacht heeft. Dit maakt het tekenen wat eenvoudiger, maar je kunt ook zoeken naar een foto als deze waarin de kop van de wolf en de vacht juist goed te zien is, als je wel iets met vacht wilt doen:

Maak een nieuw document aan in Illustrator met ‘Bestand > Nieuw’ in de Menu balk.
Een goed formaat voor een T-shirt design is 3300 pixels breed en 5100 hoog:

Klik na het aanmaken van een nieuw document in de Menu balk op ‘Bestand > Plaatsen’¬†om de foto die je hebt uitgezocht¬†te plaatsen:

Stap 2: De doorzichtigheid van de foto aanpassen

Zorg dat je de foto geselecteerd hebt met de Zwarte cursor en zet daarna in de Application Bar de ‘Opacity’ (Ondoorzichtigheid) wat lager, bijvoorbeeld op 40%, zo kun je makkelijker de lijnen zien als je ze er overheen tekent:

Nadat je de Opacity hebt verlaagd kun je de foto in het lagen paneel op slot zetten door links naast het oogje voor het laagje te klikken, zo voorkom je dat je de foto per ongeluk verplaatst of selecteert als je met de getekende lijnen bezig bent:

Stap 3: De buitenlijnen van het dier tekenen

Een vrij algemene  manier om een tekening in Illustrator op te bouwen is door te beginnen met de buitenlijnen, en eventueel wat binnenlijnen.
In het begin is het handig de lijnen allemaal met dezelfde dikte te tekenen. Aan het einde kun je de lijnen dan een profiel of penseel streek geven.

Maak een nieuwe laag in het lagen paneel voor de tekening en selecteer de nieuwe laag. Verander de naam van de laag in ‘Buitenlijnen’ door op de laag te dubbelklikken:

Selecteer de Pencil (Potlood) Tool in de Tool Bar en maak deze daarna los van de Tool Bar zodat je makkelijk kunt schakelen tussen de verschillende Pencil Tools.

Zet in de Application Bar de lijndikte op bijvoorbeeld 10pt zodat je ze gemakkelijk kunt zien:

Een handige manier om met de Pencil Tool te werken is door te beginnen met een kort stukje lijn.
Doordat je met de Pencil Tool, naast het maken van nieuwe lijnen, ook bestaande, geselecteerde,¬†lijnen¬†kunt bewerken, kun je hierna gewoon die lijn verder tekenen vanaf waar je was ge√ęindigd:


Nog een voordeel hiervan is dat je lijnen die niet zo mooi gelukt zijn en foute stukken kunt verbeteren door die lijnen eerst te selecteren (Met de Zwarte Cursor) en daarna een stukje van de lijn overnieuw te tekenen. Hieronder aangegeven in rood:

Illustrator zal hierna de lijn aanpassen. Op de manier kun je dus al schetsend je lijnen blijven verbeteren en met een beetje geduld worden ze haast vanzelf steeds netter:

!Tip!: Om gemakkelijk tussen de Pencil Tool en de Zwarte Cursor heen en weer te kunnen schakelen zodat je lijnen snel kunt selecteren, kun je, terwijl je de Pencil Tool hebt geselecteerd, de Ctrl toets gebruiken.

!Let op!: Het bewerken van geselecteerde lijnen met de Pencil Tool werkt alleen als de optie hiervoor is ingeschakeld.
Als het niet lukt om lijnen te verbeteren dubbelklik dan op de Pencil Tool in de Tool Bar om het instellingen venster ervan te openen.
Controleer of de onderste optie in dat venster ‘Geselecteerde paden bewerken’ is aangevinkt:

Werk op deze manier de buitenlijnen van je gekozen dier af. Je kunt ook alvast de donkere plekken zoals de ogen, pupillen, neusgaten en bek tekenen:

Stap 4: De lijnen een stijl geven

Selecteer alle lijnen met Ctrl + A of klik op het cirkeltje achter de naam van de laag waar je lijnen inzitten:

Nu je alle lijnen hebt geselecteerd kun je in éen keer het uiterlijk ervan veranderen door in de Application Bar een Profiel of Penseel definitie in te stellen. Voor het voorbeeld hieronder is een profiel gebruikt wat van dun, naar dik, naar dun gaat en is de lijndikte ingesteld op 22pt:

Zwarte lijnen met een basis profiel is een van de meest standaard manieren om buitenlijnen te tekenen maar je kunt natuurlijk ook een andere lijnkleur dan zwart instellen en in plaats van een profiel ook een penseel definitie kiezen in de Application Bar:

Om de keuze te krijgen uit veel meer penselen dan welke er standaard in je document zitten klik je op het¬†‘Brush Libraries Menu’¬†knopje links onderin de lijst:

Voor het voorbeeld hieronder is een ‘inkt’ penseel gebruikt met een roodbruine lijnkleur:Vaak is het makkelijker om tijdens het schetsen de lijnen het basis uiterlijk te laten hebben en pas achteraf te kijken welke stijl er bij het onderwerp past maar je kunt dit ook vooraf doen door voordat je lijnen tekent en zonder iets geselecteerd te hebben, de lijndikte, het profiel en de penseel definitie van het potlood in te stellen.

Stap 5: Drie manieren om in te kleuren

In Illustrator zijn er verschillende manieren waarop je een tekening in kunt kleuren en afhankelijk van wat voor soort tekening je hebt gemaakt kies je eigenlijk de manier die daarvoor het beste werkt.

Voor een tekening die bestaat uit primitieve vormen, gesloten vormen of vlakjes, kun je simpelweg voor ieder vlak een vulkleur instellen in de Application Bar maar omdat een tekening zoals deze kameleon uit meerdere losse lijnen bestaat waarvan het begin niet aansluit op het eind, werkt dit niet zo goed. Dit komt doordat Illustrator als je een pad opvult dat niet gesloten is zelf een lijn trekt van het einde naar het begin:


Manier 1: De Blob Brush (Klodderpenseel) 

In Illustrator kun je gebruik maken van 2 penseel tools, de gewone en de Klodderpenseel. Het verschil tussen de gewone en de Klodderpenseel is dat de gewone penseel werkt met paden die gebruik maken van een penseel definitie en waarvan de vulkleur uit staat:

Ieder pad of ‘penseel streek’ die je maakt met de gewone penseel wordt net zoals met het potlood apart opgeslagen, ook als je meerdere paden over elkaar tekent. Dit kan handig zijn voor losse penseel streken voor lijnen of als je het werk er als een schilderij uit wilt laten zien maar dit is niet zo handig voor het inkleuren van vormen omdat je dan heel veel paden hebt die allemaal kris kras over elkaar heen gaan:

De Blob Brush maakt standaard geen gebruik van de lijnkleur of een penseel definitie maar maakt vlakken die gebruik maken van een vulkleur:

Als twee vlakken elkaar raken worden ze automatisch samengevoeg tot éen vlak:

Dit maakt de Blob Brush¬†ideaal voor gelaagd inkleuren of ‘schilderen’.
Je kunt voor iedere kleur die je het dier wilt geven een aparte laag maken en deze bijvoorbeeld ‘op elkaar stapelen’. Het voorbeeld hieronder bestaat uit 3 kleur lagen gemaakt met de Blob Brush. Een groene laag voor de hele huid, een lichtere kleur groen voor de vlekken en een doorzichtige zwarte¬†laag voor de schaduw plekken:

De Blob Brush vind je onder het Penseel in de Tool Bar of bij nieuwe versies van Illustrator als je de muisknop op de Penseel Tool ingedrukt houdt. Nog een manier om de Blob Brush te selecteren is met Shift + B:

Zet de laag van je buitenlijnen op slot en maak een nieuwe laag voor de Blob Brush.
Sleep de nieuwe laag onder die van de buitenlijnen. Hierdoor kun je gemakkelijker inkleuren omdat je tot iets onder de lijnen kunt inkleuren i.p.v precies er tegenaan:

De vulkleur laag boven de buitenlijnen
De vulkleur laag onder de buitenlijnen

Kleur je afbeelding in en gebruik hiervoor steeds de Blob Brush Tool en de Eraser (gum) Tool:

Voor het gummen
Na het gummen

Je kunt de grootte van zowel de Blob Brush als de Eraser instellen door op de tools te dubbelklikken in de Tool Bar en de grootte in het opties venster instellen of je kunt hiervoor de krul-haakjes { } toetsen van je keyboard gebruiken.

Als je de eerste kleur laag hebt gedaan kun je bijvoorbeeld een nieuwe maken en die er boven doen in het lagen venster:

Je kunt ook kiezen voor éen kleur laag waarin je allemaal losse vlekken kleurt zoals in het voorbeeld hieronder:

Manier 2: Live Paint (Actieve Verf)

Zoals eerder al vermeld kun je, als je tekening uit heel veel vlakken bestaat, ieder vlak aan klikken met de zwarte cursor en een vulkeur instellen maar als je tekening bestaat uit heel veel vlakjes die niet gemaakt zijn van gesloten vormen maar van lijnen die kris kras over elkaar lopen zoals in de afbeelding hieronder werkt dat niet zo goed:

In plaats daarvan kun je gebruiken maken van het Live Paint systeem van Illustrator. Dit systeem maakt gebruik van een slim algoritme dat berekent waar lijnen elkaar raken (of bijna raken) en maakt hier dan gemakkelijk in te vullen Live Paint vlakken van.

Om gebruik te maken van Live Paint selecteer je eerst de lijnen die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld door op het cirkeltje achter de laag van de lijnen te klikken of alles te selecteren met Ctrl + A.
Je kunt ook afzonderlijke lijnen selecteren met de Zwarte Cursor terwijl je Shift ingedrukt houdt.

Hierna klik je in de Menu Balk op ‘Object > Actieve verf > Maken’.

Als je in het lagen paneel kijkt kun je zien dat Illustrator de lijnen die je had geselecteerd in een speciale ‘Actieve Verf’ laag heeft gestopt:

(Afbeelding)

Als je later nog lijnen toe wilt voegen aan je ‘Actieve Verf’ tekening kun je deze simpelweg in de ‘Actieve Verf’ laag stoppen.

Om de vlakken van je Actieve Verf tekening in te kleuren gebruik je de ‘Live Paint Bucket (Actieve Verf Emmer) Tool’ uit de Tool Bar:

Als je met de Actieve Verf Emmer Tool geselecteerd¬†met je muis-cursor over de vlakjes beweegt zullen ze rood oplichten als teken dat het vlak is ‘herkent’. Hierna kun je erop klikken om het vlak met de vulkleur die je in de Application of Tool Bar hebt geselecteerd in te kleuren:

!Let Op!: Het kan zijn dat sommige vlakken niet automatisch door het Actieve Verf systeem worden herkent. Dit komt dan doordat er lijnen zijn die elkaar niet raken of net-niet raken:

(Plaatje)

Je kunt de lijnen die elkaar niet raken wat langer maken met de Potlood Tool of je kunt de Witte Cursor gebruiken om de puntjes aan het einde van de lijnen dichter naar elkaar toe te brengen:

(Plaatje)

Je kunt in plaats van alle lijntjes langer te maken ook de toegestane ruimte tussen lijnen instellen. Klik in de Menu Balk op ‘Object > Actieve Verf > Tussenruimte opties’ en vergroot het aantal pixels naar bijvoorbeeld 12:

!Tip!: Als je een vlak in wilt kleuren maar daarvoor geen zichtbare lijn wilt gebruiken kun je in plaats van een zichtbare lijn met lijnkleur een onzichtbare lijn waarvan de lijnkleur uit staat gebruiken:

(Afbeelding komt nog)

Manier 3: Vlakken zonder lijnkleur

Je kunt in plaats van¬†de Blob Brush of het Live Paint systeem natuurlijk ook gebruik maken¬†van het potlood en de pen tools om vlakken te maken waarvan je de lijn-kleur uitzet. Als je op een slimme manier omgaat met verschillende lagen en het op elkaar stapelen, kopi√ęren/plakken, van lijnen kun je eigenlijk alles wat je bedenkt wel voor elkaar krijgen.
Je kunt bijvoorbeeld een buitenlijn van je tekening selecteren met de Zwarte Cursor, deze kopi√ęren met Ctrl + C en daarna precies op dezelfde plek bovenop de lijn plakken met¬†Shift + Ctrl + V of via de Menu Balk met ‘Bewerken > Op de plaats plakken’.

Op deze manier kun je verschillende kleuren lijnen of vlakken op elkaar stapelen:

(Afbeelding komt nog)

Of je kunt de buitenlijn uitbreiden tot een kleurvlak wat je daarna in het lagen paneel onder de buitenlijn sleept:

(Afbeelding komt nog)

Stap 6: De afbeelding opslaan met transparante achtergrondSla je vector bestand op door op Ctrl + S te drukken of ga in de Menu Balk naar ‘Bestand > Opslaan Als’ en kies bij indeling voor de standaard Adobe Illustrator (.ai) extensie.
Door je bestand op te slaan als .ai blijven je paden en lagen afzonderlijk bewaard.

Druk hierna in de Menu Balk op ‘Bestand > Exporteren’ en kies bij indeling voor .PNG om je bestand op te kunnen slaan met een Transparante achtergrond. Als je ontwerp hier niet gebruik van maakt en een volledig gekleurde achtergrond heeft kun je het bestand ook als .jpg opslaan, maar een .png met een gekleurde achtergrond is ook mogelijk.

Als je later een kleinere of grotere versie van je design nodig hebt kun je het .ai bestand openen in Illustrator, een nieuw¬†Art Board¬†maken in een ander formaat en daar je tekening naartoe kopi√ęren.
Zo kun je dus dezelfde tekening in verschillende formaten in éen bestand opslaan. In het Exporteren venster kun je opgeven van welk Artboard je een .png afbeelding maakt als je een range (reeks) opgeeft van bijvoorbeeld 1-3.

Als je geen gebruik wilt maken van verschillende Artboards kun je natuurlijk¬†meerdere kopie√ęn van hetzelfde .ai bestand maken en deze aanpassen!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.