WP-Blog Maken 2

WordPress-Blog Maken Deel 2

Introductie

In deze tutorial leer je hoe je van je misschien nog wat kale WordPress Blog een blog kunt maken die meer eigen is, met een zelfgekozen stijl/thema, een aangepaste menu-structuur met categorieën en een zij-menu gevuld met zelfgekozen ‘Widgets’.

Omdat je blog hopelijk steeds meer inhoud krijgt doordat je er steeds nieuwe berichten op plaatst, wordt het in de loop van de tijd, steeds belangrijker om een goede menu-structuur aan te houden.
Op de Home pagina van je blog komen alle verschillende blog-berichten gewoon door elkaar heen te staan, maar je kunt dmv. categorieën je blog-berichten netjes gesorteerd in je menu-balk plaatsen. Zo wordt het voor bezoekers, en jezelf, een stuk makkelijker om overzicht te houden en het laat je blog er een stuk professioneler uitzien.

Kort samengevat maak je in deze tutorial eerst een paar categorieën voor de verschillende soorten berichten die je op je blog wilt plaatsen, daarna plaats je de categorieën in je menu-balk en daarna geef je de berichten die je op de categorie pagina’s wilt hebben de juiste categorie. Plus nog een paar andere dingen;)

Succes!

Stap 1: Direct naar je persoonlijke Dashboard gaan

Typ het adres van je eigen blog in de adresbalk van je internet browser en typ aan het einde van je adres /wp-admin om direct naar het ‘Dashboard’ van je blog te gaan:

https://JeEigenBlognaam.wordpress.com/wp-admin

Screen Shot 2017-11-07 at 11.50.05

 Als je nog niet automatisch bent ingelogd op je WP account kom je eerst op het inlogvenster terecht en pas nadat je bent ingelogd op het Dashboard.

Voor deze tutorial wordt het ‘oude’ donker grijze standaard dashboard gebruikt, waar je dus direct naar toe kunt gaan door /wp-admin achter je adres te zetten, maar je kunt ook alles vinden in het nieuwere blauwe dashboard. Voor deze tutorial raad ik je aan om voor het gemak ook het oude dashboard te gebruiken, maar het principe blijft hetzelfde.

Stap 2: Een Thema uitzoeken

Klik in het linker menu van je Dashboard op Weergave > Thema’s om op de Thema’s pagina te komen:

Zoek een Thema en controleer of het thema een Menu-bar en een Side-Menu heeft.

BasicLayout

Een voorbeeld van een Thema waarbij je heel duidelijk de menu-bar en het side-menu kan zien is het officiële WordPress thema van 2010, Twenty Ten:

Bij sommige thema’s zie je niet standaard een menu-bar of side-menu maar heb je wel de mogelijkheid om deze zelf aan te zetten. Er zijn ook thema’s waarbij je het zij-menu niet op de Home pagina ziet maar wel als je een bericht volledig opent door erop te klikken en er zijn thema’s die ipv de zijkant de footer onderaan gebruiken. Probeer dus een paar thema’s uit tot je een goede gevonden hebt.

Op wordpress wordt het zij menu ook wel de ‘Widget-area’ genoemd. Standaard heeft je WordPress-blog twee widgets in het zij-menu, een ‘Search’ widget om naar inhoud op je blog te zoeken en een voorbeeld tekst-widget met een korte uitleg tekst erin.

Als je op de Thema’s pagina een thema hebt gevonden klik je op Activeren.

Stap 3: Categorieën aanmaken

Klik in het linker menu op je Dashboard op Berichten > Categorieën om op de Categorieën pagina te komen.

Maak drie nieuwe categorieën door een naam in te vullen en daarna op Nieuwe categorie toevoegen te klikken:

De namen van de categorieën kun je zelf bedenken, bijvoorbeeld ‘School’, ‘Sport’, ‘Hobbie’ of ‘Kunst’.
Je kunt ook categorieën maken voor de verschillende soorten opdrachten die je op je blog post. De beschrijvingen van je categorieën kun je voor nu leeg laten.

 

Stap 4: Categorieën aan de menu-balk toevoegen

Je zelfgemaakte categorieën kun je nu aan de menu-balk van je blog gaan toevoegen via het menu Weergave > Menu’s.

Klik op ‘Categorieen’ in de linker kolom van de Menu’s pagina om deze uit te vouwen en klik daarna op ‘Alles’. Hier vind je de categorieën die je net zelf hebt aangemaakt. Vink deze aan en klik op ‘Aan menu toevoegen’.

MenusMakenWP1-01

Je ziet dat ze in de rechter kolom onder elkaar komen te staan. De volgorde waarin de categorieën op je pagina komen te staan kun je aanpassen door ze omhoog of omlaag te slepen in de menu structuur lijst. Van boven naar beneden in de lijst is van links naar rechts in je menu-balk:

MenusMakenWP2-01

Het is gebruikelijk om de ‘Home’ pagina helemaal links te hebben staan, dus bovenaan in de lijst en de ‘Over Mij’ of ‘Contact’ pagina’s helemaal rechts in de menu-balk, dus onderaan in de lijst.
Zoals je ziet kun je naast categorieën ook je pagina’s, losse berichten, of links naar volledig andere sites in je menu plaatsen.

Als je ruimte te kort komt om alles netjes naast elkaar in de menu-balk te zetten kun je eventueel voor uitvouw/accordeon menu’s zorgen door ipv. de menu knoppen precies onder elkaar in de lijst te zetten, ze te ‘indrukken’ (Indenting), dus iets op te schuiven, zoals in het voorbeeld hieronder. Experimenteer hier mee tot je voor jouw blog de juiste indeling hebt gevonden.

Screen Shot 2017-11-07 at 12.22.27

Druk als je klaar bent op ‘Menu Opslaan’.

 

Stap 5: Berichten de juiste categorieën geven

De laatste stap die nodig is om je berichten te zien te krijgen als je op een van de nieuwe knoppen in je menu-balk drukt is om de berichten die je op je blog hebt de juiste categorie te geven..

Als je nog geen of te weinig berichten op je blog hebt om je categorieën te kunnen testen maak dan eerst 3 lege test-berichten.

Nieuwe berichten kun je maken via het menu Berichten > Nieuw Bericht.
Vul als titel voor het bericht voorlopig ‘Test Bericht 1’ in of iets dergelijks.

Bij het schrijven van je blog-bericht kun je in de rechter kolom bij Categorieën de categorie aanvinken die je hiervoor op de Categorieën pagina hebt gemaakt:

StappenPlanMenusCategorieën-01

Druk als je dit gedaan hebt op Publiceren om je bericht op de voorpagina te zetten en ook apart gesorteerd op categorie onder de knoppen in de menu-balk die je hebt gemaakt!

Als je berichten die je al op je blog hebt staan achteraf nog een categorie wilt geven of deze wilt veranderen kun je dat doen door de berichten opnieuw te bewerken via de berichten pagina: Berichten > Alle berichten.

Stap 6: Afbeeldingen aan berichten toevoegen

Als je al weet hoe je afbeeldingen aan je berichten kunt toevoegen hoef je deze stap natuurlijk niet te doen, maar lees het wel even door, misschien leer je nog wat extra.

Klik in het linker menu van je Dashboard op  Berichten > Alle Berichten om naar de berichten pagina te gaan. Klik onder het bericht waar je de afbeelding aan toe wilt voegen op bewerken om het bericht te bewerken:

Druk bovenaan links in het schrijf gedeelte op de Media Toevoegen knop:

Alle afbeeldingen die je al eerder hebt ge-upload vind je terug bij de “media galerij’ en kun je vanaf daar toevoegen aan je bericht, je hoeft een afbeelding namelijk maar 1 keer te uploaden om deze op meerdere pagina’s te kunnen tonen.
Nieuwe afbeeldingen kun je naar je WordPress galerij uploaden vanaf je eigen computer met  ‘Bestanden toevoegen’ :

Nadat je de afbeelding hebt ge-upload kun je deze aan je bericht toevoegen.

Nadat je de afbeelding hebt toegevoegd kun je het formaat, de naam en waar de afbeelding naar toe linkt nog veranderen door op de afbeelding in je bericht te klikken en daarna op het potloodje te klikken:

 

Stap 7: Youtube filmpjes aan berichten toevoegen

Youtube filmpjes kun je aan je bericht toevoegen via de knop ‘Media Toevoegen’, of door het adres van het filmpje simpelweg in je text te plakken:

WordPress herkent dan aan de link dat het een Youtube filmpje is en zal in plaats van het adres het filmpje op je pagina vertonen:

 

Stap 8: Links naar andere pagina’s aan je bericht toevoegen

Om een link naar een andere website te maken kun je de naam van de link (dus gewoon een woord) of het website adres in het inhoud veld van je bericht typen.
Daarna selecteer je het woord en klik je op het ketting ‘link’ symbool  boven het inhoud veld om van de tekst een link te maken.

In het veld wat opent vul je het adres van de website in waar je naartoe wilt linken:

Denk eraan dat je van ieder woord in je tekst een link kunt maken naar een volledig andere website of naar een ander bericht of pagina op je eigen website!

Stap 9: Een statische pagina maken

Maak een statische ‘Over’ pagina en voeg deze toe aan je Menu-bar.

Maak om te kunnen zien wat het verschil is tussen statische pagina’s en blog-berichten een nieuwe pagina met de titel ‘Over’, deze pagina kun je bijvoorbeeld gebruiken om je bezoekers informatie over jezelf te geven, of contact gegevens e.d.
Pagina’s kun je maken via het menu ‘Pagina’s > Nieuwe Pagina’.
Om de pagina vervolgens in je eigen Menu-balk te zetten gebruik je weer het menu ‘Weergave > Menu’s’ en voeg je de pagina toe aan je menu in plaats van een categorie.

Belangrijk om te weten is dat statische pagina’s niet net als blog-berichten vanzelf zichtbaar worden voor bezoekers. Je zult pagina’s dus altijd zelf in je menu moeten zetten of er op een andere manier naar toe moeten linken als je de pagina vindbaar wilt maken voor bezoekers.

Stap 10: Het zij-menu instellen met Widgets

Het Side-menu aan de rechter- (of linker) kant van je blog kun aanpassen door middel van ‘Widgets’. Meestal hebben blogs daar standaard een ‘Search’ Widget om naar inhoud van je blog te zoeken en Widgets voor je meest recente blog berichten, categorieën, een archief etc.
Je kunt de Widgets veranderen en er zelf nieuwe aan toe voegen via het menu ‘Weergave > Widgets’.

De Widgets die al in je zij-menu staan zie je aan de rechterkant van de pagina, aan de linkerkant zie je de Widgets die je kunt gebruiken. Je kunt nieuwe Widgets aan je zij-menu toevoegen door ze er naartoe te slepen en als je op het pijltje van een Widget klikt kun je deze uitvouwen en de instellingen ervan aanpassen.

Screen Shot 2018-01-30 at 12.18.59

Voeg tenminste 1 ‘Widget’ toe aan je Side-Menu. Verwijder ook meteen de placeholder/voorbeeld tekst widget die WordPress standaard in je menu gezet wordt.

Dingen zoals voorbeeld teksten, berichten of andere Lorum Ipsum tekst kun je beter niet op je website laten staan want dat geeft een erg onprofessionele indruk.

 

Stap 11: Experimenteer!

Wat kun je nog meer met je blog? Zijn er nog andere Menu’s of onderdelen die je aan of uit kunt zetten? Nu je de berichten, categorieën en Widgets aan je blog hebt toegevoegd kun je beter de verschillen zien tussen de Thema’s, kijk nog eens naar de andere Thema Previews hoe je blog er nu uitziet!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.