My Island (deel 2): Stap 4

Stap 4: Variabelen en types variabelen

Druk op ctrl+S om het script op te slaan.
We hebben nu onze eerste Variabel verklaard. Dit doen we om het script te laten weten dat we een Transform component uit Unity3D willen gebruiken in ons script, (bijvoorbeeld die van onze speler). En we hebben daar onze eigen naam aan gegeven. Het woordje ‘myTransform’ had ook ‘xyz’ of alleen maar ‘x’ kunnen zijn. Dit mogen we zelf verzinnen.
Het woordje ’public’ vertelt Unity3D dat de variabel zichtbaar mag zijn in de Inspector view in Unity3D. Als we daar ‘private’ hadden geschreven dan was de Variabel onzichtbaar geweest voor ons in Unity3D.

We hebben de variabel buiten de Start () {} en Update () {} kamers geschreven zodat we de variabel binnen zowel Start () als Update () kunnen gebruiken.
Als we de Variabel binnen Start () of Update () hadden geschreven was deze alleen bruikbaar geweest binnen een van deze twee “kamers”.

Programmeren begint vaak met het schrijven van een variabel. Een variabel is een naam (of symbool) die staat voor een waarde. Bijvoorbeeld x = 10 of health = 100.
X en health zijn de namen en 10 en 100 de waardes. Variabelen zijn handig omdat je erdoor flexibel kunt programmeren. Je kan bijvoorbeeld programmeren dat health aan het begin 100 is maar als de speler geraakt wordt door een vijand dat er van health 10 afgaat. Hierna is health dus nog maar 90.
Er zijn 3 belangrijke types variabelen die het meeste gebruikt worden: Intfloat en string.

Int (integer) wordt gebruikt voor hele getallen (dus geen fracties), die positief, negatief of nul kunnen zijn. De nummer 10, 0, -25 en 5023 zijn allen integers.

Float is voor getallen die ook decimale plaatsen hebben bijvoorbeeld 1.5, 100.223 of -2.66.

String is voor woorden en namen etc. en wordt altijd tussen aanhalingstekens geschreven. 

Voor een iets uitgebreidere uitleg over variabelen kijk in het menu bij Extra of op de officiële site van Unity: http://unity3d.com/learn/tutorials/topics/scripting

Ga door naar Stap 5: Het script koppelen aan de speler

GreenArrowLeft Stap 3        Stap 5 GreenArrowRight