Extra uitleg: Functies/Methoden

Functies/Methoden

Een functie of methode is eigenlijk een soort machine of doos waar je informatie in kan stoppen. Een functie kan vervolgens iets doen met die informatie en daarna die veranderde informatie teruggeven (return). Je kan het vergelijken met de plus, min, keer en gedeeld door functies van een rekenmachine. Hieronder zie je een voorbeeld van een zelfgeschreven functie met de naam DeelDoorTwee die niets meer doet dan een getal X wat je erin stopt door twee delen en de uitkomst vervolgens in het beeld schrijven/printen met de print functie.
Informatie die je print vanuit je code kun je zien in de Console view in Unity.

    // Use this for initialization
void Start ()
{

}

// Update is called once per frame
void Update ()
    {

}

void DeelDoorTwee (float x)
{
print (x/2);
}

Om deze functie te gebruiken kun je ergens anders in je script, bijvoorbeeld in Start ()
de DeelDoorTwee functie starten door de naam van de functie met daarachter tussen de haakjes het getal wat je erin wilt stoppen te typen:

    // Use this for initialization
void Start ()
{
DeelDoorTwee(10);
}

// Update is called once per frame
void Update () {

}

void DeelDoorTwee (float x)
{
    print (x/2);
}

Wat er tussen de haakjes die iedere functie moet hebben wordt gezet noemt men een parameter. Een functie hoeft niet perse gebruik te maken van input parameters en kan ook gebruikt worden om alleen code uit te voeren maar de haakjes moeten wel altijd achter de naam geschreven worden. De krulhaakjes zijn om aan te geven waar de functie begint en eindigt.